7 Redenen voor het inschakelen van een professionele fotograaf

door | mrt 20, 2020

Een bijzonder moment vraagt om een professionele fotograaf!

Je schakelt een fotograaf in omdat je een bijzonder moment wilt vastleggen, of bijvoorbeeld omdat je een mooie foto wilt van jezelf of iemand anders. Dan mag je ook verwachten dat je waar krijgt voor je geld. Dat de foto wordt zoals je hoopt, of misschien juist nog wel beter! En daar zit voor mij de uitdaging; jou blij verrassen met de uitkomst van een fotoshoot of van een reportage! Daar word jij blij van, maar ik ook. Want uiteindelijk gaat het mij om een tevreden klant. Een tevreden klant is reclame voor mij als fotograaf. Zeker in de tijd van social media wil je ook als fotograaf alleen maar tevreden klanten. 

Ik fotografeer sinds mijn 8e. Gelukkig niet continu, maar toch. Ik ben autodidact, heb zelf veel geleerd door te doen. Want fotograferen is leren door het te doen. Hoe meer foto’s, hoe meer momenten, hoe lastiger de omstandigheden. Maar dat is niet alles. Ik volg cursussen en opleidingen om beter te worden. Om te delen. Ik bespreek mijn foto’s en mijn werk met collega-fotografen. Alleen maar met als doel om te leren. Om het de volgende keer toch nét weer even anders te doen, nét nog wat beter. En natuurlijk maak ik soms een fout. Dan valt een foto tegen, is het licht anders dan ik hoopte. En daar leer ik dan weer van. 

Duidelijke afspraken 

Bij het inschakelen van een professionele fotograaf sta je nooit voor verrassingen. Waarom niet? Omdat we vooraf heldere afspraken maken. We zorgen dat de verwachtingen matchen. Jij weet wat je kunt verwachten en ik begrijp de vraag die je stelt. De foto’s die je nodig hebt. Waar maken we dan afspraken over? Eigenlijk over alles wat zonder die afspraken tot onduidelijkheid zou kunnen leiden. En dat is precies wat ik niet wil! Ik wil helderheid vooraf! Dus we maken afspraken over:  

  • De duur van de fotoshoot en het aantal foto’s dat ik je lever
  • De locatie en het tijdstip. Maar ook wat we doen als het weer tegenzit bijvoorbeeld
  • De eventuele bewerking van de foto’s
  • De levering van de foto’s, het formaat waarop ik ze lever en de termijn waarbinnen je het resultaat kunt verwachten
  • En natuurlijk weet jij vooraf wat het je gaat kosten. En wat de meerprijs is van dingen die je ter plekke misschien toch anders wilt dan je vooraf dacht

Bestanden of gewoon afgedrukt?

Mijn foto’s lever ik je natuurlijk digitaal. Via internet of op een stick, of allebei. Wat je wilt.  Bewerkt of juist helemaal onbewerkt. In jpg of in willekeurig welk ander formaat. Wil je de foto’s afgedrukt hebben, of misschien wel aan de muur in een lijst of in een fotoboek? Het kan allemaal! Vraag ernaar, ik informeer je graag over de mogelijkheden. Dan zorgen we er samen voor het resultaat wordt wat jij ervan verwacht.

Professionele apparatuur

Ik werk met professionele apparatuur. Camera’s van Canon, lenzen uit de L-serie van Canon, opzetflitsers van Canon. Lampen van gerenommeerde merken en natuurlijk een apple computer waarop ik mijn foto’s verwerk. Waarom? Omdat ik van mijn apparatuur op aan wil kunnen. Omdat ik gewend ben ermee te werken, mijn apparatuur ken als mijn broekzak. Omdat ik daardoor veel meer grip heb op de uitkomst van een fotoshoot. Ik wil bij wijze van spreken kunnen voorspellen wat er op de foto staat!

Fotoverwerking

Ik bewerk mijn foto’s met Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Ik heb daar natuurlijk ervaring mee en weet wat ik doe. Toch kan ik niet alles en schakel ik soms deskundigen in als dat voor een opdracht nodig is. De standaard bewerkingen zijn altijd bij de prijs van de offerte inbegrepen.  

Garantie

Ben je niet tevreden als je de resultaten bekijkt? Dan gaan we met elkaar in gesprek. Waarom ben je niet tevreden, ging er wat mis? Ik bied je de mogelijkheid om de fotoshoot opnieuw te doen. Of je kunt je geld terugkrijgen. In dat laatste geval krijg je natuurlijk geen foto's en zal ik de gemaakte foto's vernietigen.

Cursus  

Leren is leuk. Leren maakt je beter. Maar doorgeven is minstens zo leuk. Lijkt het je leuk om wat meer te leren over het maken van foto’s? Wil je je nieuwe camera onder de knie krijgen? Wil je ook grip op de uitkomst van een foto? Nadenken over de beeldopbouw? Duizelt het je als iemand begint over belichtingstijden, diafragma’s, of iso-waarden? Ik kan je helpen. Door je te laten zien wat de verschillen zijn, hoeveel invloed je zelf op je foto’s hebt, maar natuurlijk vooral door te doen. Natuurlijk de theorie, maar toch ook vooral de praktijk. Ik geef cursussen, individueel of aan groepen. Meer weten? Neem contact met me op!

 

Pin It on Pinterest

Share This
Meer weten?